Kisegítő eszközök

  • Tartalom méretezése 100%
  • Betűméret 100%
  • Vonalmagasság 100%
  • Betűtávolság 100%

Telefonszám:

+36 30 900 1800

Email cím:

iroda[@]dezsenyi.hu

Válasszon nyelvet

Családjog

Ha a családon belüli harmónia megbomlik, empátiával, türelemmel és kellő élettapasztalattal rendelkező ügyvédre van szükség ahhoz, hogy a felek a kialakult helyzetet megnyugtatóan rendezni tudják. 


Ügyvédi irodánk által vállalt családjogi ügyek

  • válóper közös megegyezéssel és annak hiányában
  • gyermekelhelyezés, kapcsolattartás, tartásdíj szabályozása, megváltoztatása
  • házastársi és élettársi közös vagyon megosztása, vagyoni per
  • házassági szerződés készítése


Válóper

A válóper – másképpen bontóper – az a peres eljárás, aminek során a bíróság a házasfelek közötti házassági köteléket felbontja, és szükség esetén dönt a járulékos kérdésekben. Amennyiben a házasfelek a válóperben meg tudnak állapodni a kötelék felbontásán kívül a közös lakás további használatáról, valamint kiskorú gyermek esetén a gyermek elhelyezéséről és a szülői felügyeleti jog gyakorlásáról, a tartásdíjról és a gyermekkel való kapcsolattartásról továbbá a házastársi tartásról – illetve jellemzően annak mellőzéséről – akkor a válás közös megegyezéssel, pontosabban közös kérelemre történő felbontással történhet. Ehhez a vagyoni kérdésekről nem kell megállapodnia a feleknek, sőt, vita esetén a vagyoni kérdések kizárólag külön perben rendezhetőek.

Gyakran előfordul, hogy a házastársak eljutnak ugyan odáig, hogy közös megegyezéssel kellene elválniuk, azonban a válással kapcsolatos komoly érzelmi megpróbáltatások lehetetlenné teszik számukra, hogy az életüket jelentősen befolyásoló kérdésekről higgadtan tudjanak egyeztetni.

A mi válóperes hitvallásunk, hogy amíg lehetséges, meg kell próbálni létrehozni közös megállapodást a felek között, és inkább csillapítani kell a feszültséget közöttük, semmint szítani. Forduljon hozzánk bizalommal, ha olyan jogi képviselőt keres, aki mindent megtesz a közös megegyezés létrehozása, illetve fenntartása érdekében.


Természetesen előfordul, hogy nincs más lehetőség, mint felvállalni a vitákkal terhelt válópert. Ebben az esetben számíthat arra, hogy ügyvédi irodánk határozottan fogja képviselni az érdekeit.

Válóper vagyonmegosztás

Házastársi és élettársi közös vagyon megosztása, vagyoni per

A házassági életközösség megszűnésével, azaz amikor a felek érzelmi és gazdasági közössége véget ér, a házastársi vagyonközösség is megszűnik. Ez azt jelenti, hogy innentől kezdve bármelyik házastárs igényelheti a közös vagyon megosztását.

Váláskor a felek megállapodása esetén a vagyonmegosztás a felek által megkötött, házastársi közös vagyon megosztására irányuló szerződéssel történik. A felek megállapodásának hiányában vagyoni perben a bíróságtól lehet kérni a házastársi közös vagyon megosztását. Mindkét esetben számíthat ügyvédi irodánk szakszerű közreműködésére.


Házassági szerződés készítése

Ha a házasfelek között nincs olyan szerződés, ami ettől eltérően rendelkezne, a házastársak között a házassági életközösség időtartama alatt házastársi vagyonközösség áll fenn, méghozzá azzal a vélelemmel, hogy a házasság alatt szerzett vagyon fele-fele arányban közös. Sőt, ha a házasfelek korábban élettársakként éltek együtt, akkor a házastársi vagyonközösség már az életközösség létrejöttétől fennáll.

Az idő múlásával a házasfelek emlékei megkophatnak abban a tekintetben, hogy a közös vagyon elemeihez – tipikusan ingatlan(ok) vásárlásához, átépítéséhez, felújításához – melyikük mennyivel járult hozzá. Különösen izgalmas ez a kérdés, ha az ingatlan vásárlására valamelyik fél (a házasságkötés előtt már megvolt, vagy a házasság fennállása alatt örökölt) különvagyonából került sor.

Egy házassági szerződésben – pontosabban házassági vagyonjogi szerződésben – rögzíthetők azok a tények, hogy a közös vagyonhoz ki mennyivel járult hozzá, és a vagyont válás esetén ennek megfelelően hogyan kell elosztani.

Azonban a házassági szerződés kötése menyasszony és vőlegény, illetve házastársak között Magyarországon bizony kényes kérdés. Az angolszász országok gyakorlatával ellentétben itthon nem divat ilyet kötni, sőt jóformán sértés már szóba hozni is: könnyen járhat úgy valaki, hogy elsőre azt gondolja róla a párja, hogy bizalmatlan, vagy hogy máris a válásra készül.

A gyakorlatban viszont egy jól elkészített házassági szerződés lehet a záloga annak, hogy szükség esetén vita nélkül megosztható legyen a házastársi közös vagyon, és ennek köszönhetően a házas felek a házasságuk felbontását követően is kulturált viszonyban maradjanak egymással.

Javasoljuk tehát minden párnak, akik nem teljesen vagyontalanul lépnek házasságra, hogy készíttessenek házassági szerződést. Csak kabalából, hogy sose legyen rá szükség.

 

Kerüljünk kapcsolatba

Kérjen visszahívást!

Adja meg nevét és telefonszámát, legkésőbb a következő munkanapon visszahívjuk.

Szakmai hírek

Fontos információk és érdekes tartalmak jogi témakörben

CSOK Plusz szabályok 2024-től
Jelentősen megemelkedett hitelösszeg, részben megváltozott feltételek
Tovább
Amit a Panasztörvényről a versenyszférában tudni kell
50 vagy annál több fős vállalkozásoknál kötelező visszaélés-bejelentési rendszer működtetése
Tovább
Jövő évtől változnak a CSOK és a Babaváró hitel szabályai
Szűkül a támogatottak köre, de nő az összeg
Tovább
Az új ingatlan-nyilvántartási törvény és az e-személyi
Az új ingatlan-nyilvántartási rendszerben a feleknek elektronikus aláírással kell majd ellátni az okiratokat.
Tovább
Fizessen-e a vevő foglalót / ajánlati biztosítékot / bánatpénzt az ingatlanosnak?
Cikkünkben az adásvételi szerződés megkötése előtt az ingatlanosnak átadott pénzösszegről lesz szó.
Tovább