Kisegítő eszközök

 • Tartalom méretezése 100%
 • Betűméret 100%
 • Vonalmagasság 100%
 • Betűtávolság 100%

Telefonszám:

+36 30 900 1800

Email cím:

iroda[@]dezsenyi.hu

Válasszon nyelvet

Termőföld ügyletek

A termőföld adásvételének szabályai mind a szerződés tartalmára, mind a földforgalmi eljárásra vonatkozóan eltérnek az egyéb ingatlanok adásvételének szabályaitól, és gyakran év közben is változnak. Emiatt van szüksége ránk, földforgalmi jogban járatos ügyvédekre.


Ügyvédi irodánk által vállalt termőföld ügyletek

 • termőföld adásvétel
 • termőföld ajándékozás
 • termőföld csere
 • termőföld adásvétellel kapcsolatos elővásárlási jog gyakorlása
 • termőföld bekebelezése
 • zártkertek adásvétele
 • haszonélvezeti jog alapítás
 • haszonbérlet
 • haszonbérleti díj módosítására irányuló eljárás

Termőföld adásvétel ajándékozás csere

Miért különbözik a termőföld adásvétel más ingatlan adásvételektől?

A termőföld, mint a korlátozottan rendelkezésre álló vagyoni javak általában, speciális szabályzás alatt áll. A termőföld forgalommal kapcsolatosan a jogalkotó több olyan forgalomszabályozó szempontot kíván érvényesíteni, ami az ingatlanforgalomban egyébként nem fordul elő. Ennek legfőbb szabályait a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény, röviden Földforgalmi törvény tartalmazza, amely a 2013-as elfogadása óta számos kisebb-nagyobb módosításon esett át a jogalkotói megfontolások változásának megfelelően. A termőföld adásvételének szabályai mind a szerződés tartalmára, mind a földforgalmi eljárásra vonatkozóan eltérnek az egyéb ingatlanok adásvételének szabályaitól, és gyakran év közben is változnak.

Több száz termőföld adásvétel sikeres lebonyolítása után joggal állíthatjuk, mi szakértő segítséget nyújtunk a termőföld ügyletekhez.


A termőföld adásvételi szerződés speciális tartalma

A termőföld adásvételi szerződés elkészítése során számos olyan tartalmi elemre kell figyelemmel lenni, amelyeket más ingatlan adásvételi szerződések nem tartalmaznak.

Eltérőek az egyes ingatlanok művelési ágai (más szabály vonatkozik a szántóra, az erdőre, a szőlőre, a gyümölcsösre), számít az ingatlan elhelyezkedése (mely ingatlannal szomszédos, milyen településhez van 20 km-nél közelebb), hogy milyen elővásárlási jogok fakadnak az ingatlan sajátosságaiból (közös tulajdonban áll, művelésbe van-e adva), hogy milyenek a szerződő felek személye miatt fennálló elővásárlási jogok (közeli hozzátartozó, tulajdonostárs, szomszéd, helyben lakó, állattenyésztő, szaporítóanyag előállító, stb.), vagy a birtokba lépésre vonatkozó sajátosságok (a haszonbérlet fennmaradása), és a termőföld adásvételi szerződésre vonatkozó illetékmentesség sajátosságai, stb. Ezek a körülmények azt kívánják, hogy Ön a termőföldekre vonatkozó szerződési feltételek labirintusában magabiztosan tájékozódó, földforgalmi jogban járatos ügyvédet bízzon meg.


Termőföld bekebelezése

Gyakran előfordul, hogy az osztatlan közös tulajdonban álló termőföld darabokban azért nem jöhet létre könnyen kezelhető 1/1 tulajdon, mert abban ismeretlen helyen lévő személyek is rendelkeznek apró tulajdoni hányadokkal. 2021 óta új jogszabályi lehetőség nyílt az ilyen közös tulajdon felszámolására, a bekebelezés. Ennek lényege, hogy a tulajdonostárs ajánlatot tehet ezeknek a kis tulajdoni hányadoknak a megvásárlására meghatározott minimális vételáron. Amennyiben a tulajdonostársak erre az ajánlatra nem reagálnak, vagy a megküldött ajánlatot az ingatlan-nyilvántartás szerinti lakcímükön nem veszik át, vagy olyan hiányosak az adataik, hogy számukra az ajánlatot nem is lehetséges megküldeni, akkor a tulajdonostárs a vételár letétbe helyezése mellett a tulajdonába veheti, azaz bekebelezheti ezeket a kis termőföld darabokat. A bekebelezés nemcsak a kvázi „gazdátlan” kis földdarabokkal lehetséges, hanem abban az esetben is, ha a földdarab tulajdonosa ismert, ilyen esetben azonban ő is ellenajánlatot tehet a bekebelezésre.

A termőföld bekebelezési eljárás viszonylag bonyolult, azonban ügyvédi közreműködéssel érdemes lehet belevágni, amennyiben a gazdátlan kis tulajdoni hányadok miatt nem lehet az ingatlannal szabadon rendelkezni.


Online ügyvéd – szerződéskötést segítő szolgáltatásaink a termőföld ügyleteknél

Ügyfeleinket budapesti székhelyünkön kívül bábolnai fiókirodánkban is fogadjuk. Segítünk a mozgásukban bármilyen okból akadályozott ügyfeleinknek azzal, hogy felkeressük őket otthonukban, illetve tartózkodási helyükön. Sőt, az egyre népszerűbbé váló, elektronikus úton történő online távazonosítás alkalmazásával az ügyféllel való személyes találkozás nélkül is készítünk szerződéseket. Ez különösen alkalmas lehet abban a gyakori esetben, amikor a többszöri öröklések miatt az örökösök egymástól már távol, akár külföldön élnek.

Kerüljünk kapcsolatba

Kérjen visszahívást!

Adja meg nevét és telefonszámát, legkésőbb a következő munkanapon visszahívjuk.

Szakmai hírek

Fontos információk és érdekes tartalmak jogi témakörben

CSOK Plusz szabályok 2024-től
Jelentősen megemelkedett hitelösszeg, részben megváltozott feltételek
Tovább
Amit a Panasztörvényről a versenyszférában tudni kell
50 vagy annál több fős vállalkozásoknál kötelező visszaélés-bejelentési rendszer működtetése
Tovább
Jövő évtől változnak a CSOK és a Babaváró hitel szabályai
Szűkül a támogatottak köre, de nő az összeg
Tovább
Az új ingatlan-nyilvántartási törvény és az e-személyi
Az új ingatlan-nyilvántartási rendszerben a feleknek elektronikus aláírással kell majd ellátni az okiratokat.
Tovább
Fizessen-e a vevő foglalót / ajánlati biztosítékot / bánatpénzt az ingatlanosnak?
Cikkünkben az adásvételi szerződés megkötése előtt az ingatlanosnak átadott pénzösszegről lesz szó.
Tovább